Aktuella nyheter, event och utbildningar inom affärsjuridik.
Så undviker du fallgropar vid dataöverföringar till USA och Storbritannien
Överför ni personuppgifter till USA eller Storbritannien? Då kan det vara dags att se över era rutiner.
EU:s adekvansbeslut gör det möjligt att överföra data till vissa länder utan extra skyddsåtgärder. Men nu hotas dessa beslut för både USA och Storbritannien på grund av politiska förändringar och ny lagstiftning.
Vad innebär det för era dataöverföringar?
Hur kan ni förbereda er för eventuella förändringar?
Vilka alternativa lösningar finns tillgängliga?
Vi reder ut situationen och ger konkreta råd för att hjälpa er navigera i det föränderliga landskapet.
AI och upphovsrätt: Vad gäller? 3 viktiga saker företag måste veta
AI förändrar sättet vi skapar och producerar innehåll på. För företag som skapar kreativt material – såsom texter, bilder, videor och musik – ger AI nya spännande möjligheter, men väcker även viktiga immaterialrättsliga frågor. Här är tre centrala aspekter att ha koll på.
Att ha koll på sina fullmakter är en affärskritisk fråga. En otydlig eller gammal fullmakt kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive dubbel betalning eller ogiltiga transaktioner. En färsk dom från Högsta domstolen (T 5880-23) visar tydligt hur fel hantering av fullmakter kan bli en kostsam affär.
Vill du vara med och förändra juristbranschen? Nu söker vi två nya affärsjurister som vill vara en del av vår innovativa och växande verksamhet!
Senior jurist med brinnande intresse för affärsjuridisk rådgivning och med erfarenhet inom bl.a. avtalsfrågor, IT/Tech eller liknande.
Senior jurist med passion för affärsjuridisk rådgivning och erfarenhet inom tvistlösning.
Hos oss får du spännande arbetsuppgifter, flexibilitet och ett team som hjälper dig att utvecklas. Du kan jobba hos oss i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Är du den vi söker? Ansök idag!
Bakgrundskontroller vid rekrytering: Vad är tillåtet och hur gör man rätt?
När du som arbetsgivare söker efter rätt person till en ledig tjänst är det naturligt att vilja säkerställa att den sökande är både kvalificerad och pålitlig. En bakgrundskontroll kan därför kännas som ett bra sätt att få en bättre bild av kandidaten innan du fattar beslut. Men vilka kontroller har du som arbetsgivare rätt att genomföra?
EHDS: Vad innebär den nya EU-förordningen för ditt health tech-bolag?
I mars 2024 antogs "European Health Data Space" (EHDS) – en ny EU-förordning som syftar till att revolutionera hanteringen av hälsodata. Med ambitionen att underlätta gränsöverskridande vård, forskning och innovation skapar EHDS både nya möjligheter och skärpta krav för aktörer inom health tech. Men vad innebär detta rent konkret? Och hur kan ditt bolag förbereda sig?
Elektroniska signaturer i offentliga upphandlingar – vad gäller enligt eIDAS?
Elektroniska signaturer är idag en central del av digitala affärstransaktioner och offentliga upphandlingar i Sverige. I maj 2024 trädde den uppdaterade eIDAS-förordningen i kraft. Vad gäller egentligen för elektroniska signaturer i offentliga upphandlingar? Krävs det att signaturen är en så kallad avancerad eller kvalificerad elektronisk signatur, eller räcker en enkel elektronisk signatur?
Nya arbetsmiljöregler för byggbranschen - det här bör du ha koll på
Sedan den 1 januari 2025 gäller nya arbetsmiljöregler inom bygg- och anläggningsbranschen. Reglerna syftar till att öka säkerheten och tydliggöra arbetsmiljöansvaret i byggprojekt. Här går vi igenom de viktigaste punkterna i de nya reglerna.